Het begin van de winter

Inmiddels is de herfst voorbij en daar ben ik eigenlijk wel blij mee. De herfst was grijs, heel grijs. De zon liet zich niet vaak zien en er waren veel dagen met regen. De winter staat in de startblokken. De temperaturen gaan omlaag en gek genoeg laat de zon zich vaker zien. Ondanks dat het kouder wordt is het weer in de winter aangenamer heb ik me laten vertellen. Tot nu toe klopt dat ook wel aardig.

De eerste sneeuw viel op 6 november, al stelde het weinig voor. De weken voor Kerst waren overwegend koud. Veel sneeuw hebben we helaas niet gehad, wel veel gladde wegen. Ik als winterliefhebber hoop natuurlijk op een dik pak sneeuw. Hoeveel ik ook van de winter hou, voor het fietsen naar school (wat iedere dag 13 kilometer in totaal is) is het niet echt handig. Gelukkig worden de fietspaden in de stad met regelmaat schoongemaakt. De weg van de rand van Uppsala tot mijn huidige woonplaats, Vaksala-Vallby, wordt minder vaak schoongemaakt en is daardoor vaak glad. Ook rijden de auto’s er snel en is er verder geen straatverlichting. Geen pretje om daar te fietsen als het donker is. Tot nu toe heb ik gelukkig geen problemen gehad omdat mijn fiets is voorzien van goede verlichting.

In de dagen net voor Kerst was er een Zweedse versie van Serious Request in Uppsala, genaamd Musikhjälpen. Ook hier werd geld ingezameld voor het goede doel. Musikhjälpen in Zweden is lang zo grootschalig niet als Nederland. In Leeuwarden heb ik de Nederlandse versie meegemaakt, wat vele malen groter was. Toch kwam ik regelmatig langs om mijn favoriete Zweedse artiesten van dichtbij te bewonderen. Zo heb ik onder andere Tove Styrke en Mando Diao live gezien.

Daarnaast was er nog een lichtfestival in Uppsala, waarbij de grote bibliotheek van Uppsala University, genaamd Carolina Rediviva, een kleurrijke gevel kreeg met een groene lazerstraal die tot ver buiten de stad te zien was. Best wel indrukwekkend.

Ook heb ik weer een bezoek gebracht aan Stockholm. Het sneeuwde flink in Uppsala op de ochtend dat ik naar Stockholm ging. Ik was compleet wit van top tot teen toen ik na 20 minuten fietsen op het station arriveerde. Opvallend genoeg lag er in Stockholm helemaal geen sneeuw, terwijl de steden niet zo gek ver van elkaar liggen. ’s Avonds terug in Uppsala lag daar nog steeds een pak sneeuw. In Stockholm was een grote kerstmarkt waar het zo druk was dat ik er maar niks had gekocht. Ondanks dat was het weer fantastisch om in Stockholm te zijn.

© Mark Fokkema